Migrän i samband med menstruation
Var fjärde kvinna drabbas av migrän. Av dem får många migränanfall i samband med menstruation, sk mens-migrän.
Om du får migränattacker under en period från tre dagar före till fem dagar efter att menstruationdsblödningen börjat så tillhör du dem som har menstruationsrelaterad migrän.
Det finns idag olika teorier som försöker förklara sambandet mellan huvudvärk och hormoner.
Man vet att det sker stora svängningar i de kvinnliga könshormonerna östrogen och gulkroppshormon under menstruationscykeln.
Mycket talar för att det är den kraftiga sänkningen av östrogenhalten i blodet, strax innan menstruationen börjar, som påverkar blodkärlen i huvudet. Sammandragningen och den påföljande vidgningen av blodkärlen i och runt hjärnan utlöser migrän-attacken.
Menstruationsrelaterad migrän behandlar på samma sätt som andra migränformer som inte är hormonellt utlösta. Kvinnor med svår menstruationsreoaterad migrän kan ibland uppleva viss lindring genom tillförsel av östrogen under menstruationsveckan.
Hur påverkas migränhuvudvärken av p-piller, graviditet och klimakteriet ?
Vad gäller p-piller är de studier som finns motsägelsefulla. Kontentan är att vissa kvinnor får mindre migrän när de äter p-piller, andra tycker att migränhuvudvärken förvärras av p-piller. Det är alltså olika från individ till individ.
Graviditeten däremot, brukar ofta vara en period av välbefinnande hos de flesta kvinnor med migrän. En anledning är att hormonerna inte varierar lika mycket som under menstruationscykeln. Tyvärr brunkar ungefär varannan kvinna återfå sin migrän en tid efter förlossningen, i samband med att östrogennivåerna normaliseras igen.
Under klimakteriet händer det mycket i kroppen. Generellt avtar migränbesvären med stigande ålder, men just under klimakteriet upplever många kvinnor en försämring.
Som du förstår spelar hormonerna en stor roll för hur vi mår.